Slapen

Een goede nachtrust voor een gezond gewicht

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor uw lichaam, geest en voor het behouden van een gezond gewicht. Slaap heeft namelijk invloed op uw eetlust, doordat slapen invloed heeft op uw hormoonhuishouding. Verder op leggen wij uit hoe dit precies ziet. Daarnaast is uit onderzoek gebleken, dat als u minder dan zes uur slaapt, u 30% meer kans kan hebben op obesitas dan mensen die zeven tot negen uur slapen.

Gedrag
Wanneer u slecht slaapt is de kans groot dat het uw gedrag onbewust negatief beïnvloedt. Wanneer u slecht slaapt voelt u zich minder energiek, waardoor u minder behoefte kan hebben aan beweging en sneller op de bank blijft zitten. Ook kunt u ’s nachts wakker worden en dan nog iets gaan eten of dat u laat opblijft en bij het televisie kijken of gamen extra gaat eten.
Door een slechte nachtrust, kunt u het gevoel dat u moe bent verwarren met dat u trek heeft, waardoor u meer kunt gaan eten. Ook kunt u wellicht minder goed een verleiding weerstaan, u heeft meer honger en kiest sneller voor een grotere portie.

Cortisol
Cortisol wordt gemaakt in de bijnieren en is een stresshormoon. Bij  stress of wanneer u zich bedreigd voelt, wordt er extra cortisol aangemaakt, waardoor u alerter wordt. Bij stress kunnen de cortisollevels in uw lichaam ook ’s avonds of ’s nachts verhoogd zijn wat uw slaap negatief beïnvloedt. Cortisol verhoogt ook de vetopslag en uit onderzoek blijkt dat het vet zich voornamelijk opslaat bij de buikstreek wat het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen.
Cortisol heeft ook invloed op vele andere hormonen in het lichaam, bijvoorbeeld op insuline wat onder andere de bloedsuikerspiegel reguleert.
Ook beïnvloedt cortisol het groeihormoon in het lichaam. De naam zegt het eigenlijk al en zorgt voor de opbouw van weefsel. Cortisol zorgt voor een afbraak van spiermassa en voor indirect een slechtere opbouw van spierweefsel, waardoor uw stofwisseling vertraagt en u minder energie verbrandt op een dag.

Leptine en ghreline
Ghreline is een hormoon dat uw hersenen een seintje geeft dat het tijd is om te eten. Wanneer u een slechte nachtrust heeft gehad maakt uw lichaam meer ghreline aan.
Leptine is een hormoon dat uw hersenen een seintje geeft dat u voldoende heeft gegeten. Bij een slechte nachtrust daalt uw leptine niveau, waardoor u meer kunt gaan eten.

Tips voor een goede nachtrust;

  • Zorg voor voldoende ventilatie of zet voor het slapen gaan uw raam op een kier voor frisse lucht;
  • Zorg dat u slaapt in een donkere omgeving. Licht beïnvloedt namelijk uw slaap- en waakritme;
  • Ga ontspannen naar bed. Lees bijvoorbeeld een boek of tijdschrift voor het slapen gaan. Probeer niet naar een scherm te kijken, omdat tv kijken niet ontspannend is voor de ogen en de hersenen;
  • Een warme douche of bad kan ontspannend werken voor het slapengaan;
  • Beperk koffie(cafeïne) ’s avonds, omdat dit u wakker houdt en zorgt voor een slechte nachtrust;
  • Een banaan voor het slapengaan kan helpen, omdat dit de aanmaak van melatonine(slaaphormoon) kan bevorderen.
Maak uw Online afspraak
×