Verschil tussen wit bruin en volkoren brood
Bij de bakker of de supermarkt zijn er verschillende soorten broden te koop, maar wat is het verschil tussen wit, bruin en volkoren brood en welke is het meest gezond?
Voor het maken van alle soorten witbrood wordt bloem gebruikt. Dat is het binnenste deel van de graankorrel (de meelkern). In de meelkern zitten de koolhydraten en de eiwitten.
Bruinbrood wordt gemaakt van een combinatie van bloem en volkorenmeel. Hoe meer volkorenmeel wordt gebruikt hoe meer voedingsstoffen het brood bevat en hoe gezonder het is. Soms wordt brood donkerder gemaakt met gebrande mout om het gezonder te laten lijken, terwijl het gewoon wit brood is!
Voor volkorenbrood wordt er alleen volkorenmeel gebruikt. Dat betekent dat de hele graankorrel wordt gemalen om er volkorenmeel van te maken. In de buitenste laag( de zemel) van de graankorrel zitten de vezels, vitamines en mineralen. Dat maakt volkorenbrood het meest gezond, omdat daar de meeste voedingsstoffen en vezels in zitten.