Suikerwijzer

De nutri-score en de suikerwijzer in de supermarkt

Tegenwoordig zien we op steeds meer producten de Nutri-Score. De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo die een oordeel geeft over de voedingswaarde van een product.

De nutri-score loopt van A tot en met E en geeft daarnaast ook met kleuren een oordeel over de voedingswaarde. Producten krijgen een A score en een groene kleur als ze een gezonde voedingswaarde hebben. De producten met een ongezonde voedingswaarde krijgen een E score en een rode kleur. Op deze manier is voor u gemakkelijk te zijn voor welke producten u kunt kiezen. Natuurlijk is het ook gezond om af en toe iets ontzettend lekkers te eten en daar dan erg van te genieten! 

De Nutri-Score wordt toegekend na berekeningen van het aantal calorieën, suikers, vetten, zout, eiwitten en vezels in het product. Op basis van deze berekeningen worden punten toegekend die een eindscore vormen. Bij een product met een A score kunnen we er dus vanuit gaan dat het product laag is in toegevoegde suikers, laag is in verzadigde vetten en hoger is in belangrijke voedingstoffen zoals eiwitten en vezels.

Een product krijgt ook een hogere score wanneer het product meer groente, fruit, peulvruchten of noten bevat, omdat deze ingrediënten rijk zijn aan vitamines, mineralen en vezels.

Een andere wijzer die iets zegt over de gezondheid van het product is de suikerwijzer.

De suikerwijzer is een wijzer die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel suiker er in het product aanwezig is en in welke vorm.

De suikerwijzer wordt gebruikt bij onder andere frisdrank, koeken, snoep en bij ontbijtgranen.

Producten met een score ‘laag in suiker’ bevatten dus minder suikers dan een product met een andere score. Hierbij moet wel gelet worden op het feit dat het hierbij om toegevoegde suikers gaat en het dus belangrijk is om als nog goed het etiket te lezen om te kijken hoeveel koolhydraten (waarvan suikers) er in het product aanwezig zijn.

Maak uw Online afspraak
×