Voedingsclaims

‘Normaal, zero of light’, hoe zit dat nou?
Op een verpakking kunnen allerlei termen staan zoals vezelrijk, zonder toegevoegde suikers, zero sugar of light. Erg verwarrend als er een etiket vol van deze termen staat.

Weet u wat het verschil is tussen een light product, een zero product en een ‘normale versie’ en wanneer mag deze voedingsclaim nou gebruikt worden?
Om een voedingsclaim te mogen gebruiken moet een product aan een aantal eisen voldoen. Wanneer we naar de light-term kijken, moet een product aan de volgende eis voldoen:

“Het product is light als het gehalte van een product minimaal 30% lager is dan dat van een vergelijkbaar product. Op het product moet staan op welk aspect ‘light’ van toepassing is”.
Dit betekent, dat een producent alleen de term light voor een product mag gebruiken, als er een voedingsstof met minimaal 30% verlaagd is ten opzichte van een vergelijkbaar product.

Daarnaast staat er ook vaak ‘zonder toegevoegde suikers’ op de verpakking.
Deze claim kan misleidend werken, want de claim mag gebruikt worden wanneer er geen losse suikers aan het product zijn toegevoegd. Dit wil echter niet zeggen dat het product helemaal geen suiker meer bevat! Er kunnen in het product nog van nature aanwezige suikers inzitten.

Maak uw Online afspraak
×