Onverzadigde en verzadigde vetten
Diëtistenpraktijk Het IJtje
VOEDING, LEEFSTIJL EN COACHING
Diëtistenpraktijk Het IJtje
Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?
Zijn verzadigde vetten gezond? Waar zitten verzadigde en onverzadigde vetten allemaal in? Dit zijn vragen die de diëtisten van Diëtistenpraktijk Het IJtje vaak te horen krijgen. In onderstaande tekst leggen de diëtisten je graag meer uit over het verschil tussen onverzadigde en verzadigde vetten.
Wat doet onverzadigd en verzadigd vet met je lichaam?
Om dit eerst goed uit leggen, is het handig als je het verschil weet tussen verzadigd en onverzadigd vet. Verzadigde vetten kunnen het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Als je veel verzadigd vet eet dan kan dit het slechte, LDL-cholesterol laten stijgen, waardoor je bloedvaten op den duur verstopt kunnen raken. Dit is dan ook de reden dat de diëtisten van Diëtistenpraktijk Het IJtje adviseren om de verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigd vet. Onverzadigd vet verhoogt het goede , HDL-cholesterol, waardoor het teveel aan cholesterol naar de lever afgevoerd wordt en daar wordt afgebroken.
Hoe herken je onverzadigde en verzadigde vetten?
Dit is een vraag die wij vaak bij Diëtistenpraktijk Het IJtje te horen krijgen. De volgende producten bevatten veel onverzadigde vetten: noten, oliën (behalve kokos- en palmpitolie), avocado, (100%) notenpasta/pindakaas, halvarine, margarine en vloeibare bak- en braadproducten. Alle oliën die bij kamertemperatuur zacht zijn bevatten veel onverzadigde vetten. Daarnaast zit er ook veel onverzadigd vet in vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling, sardientjes en forel. De diëtisten van Diëtistenpraktijk Het Ijtje adviseren om deze vissoorten 1x per week te eten. Als je een hoge bloeddruk hebt adviseert Diëtistenpraktijk Het IJtje om niet voor de gerookte vis te kiezen, maar voor verse vette vis, die je zelf nog moet bakken. Maak dit dan lekker op smaak met verse/gedroogde kruiden en een beetje peper.
Onverzadigd vet, vet gezond?
De diëtisten van Diëtistenpraktijk Het IJtje zien vaak dat cliënten, als ze weten dat onverzadigde vetten gezond zijn, in ene meer veel onverzadigde vetten gaan. Dit is natuurlijk geen probleem als je een gezond gewicht hebt of ondergewicht, maar als dit niet te geval is, adviseren wij je om de verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigd vet.
Is verzadigd vet gezond?
Is verzadigd vet gezond? Hoe herken ik verzadigd vet? De diëtisten van Diëtistenpraktijk Het IJtje leggen het graag aan je uit! Verzadigde vetten verhogen het slechte, LDL-cholesterol, waardoor het beter is om er niet teveel van binnen te krijgen. Nu is de vraag natuurlijk welke producten veel verzadigde vetten bevatten? Verzadigd vet zit veel in vet vlees, dit kan je o.a. herkennen aan alle witte randen aan het vlees. In deze vleessoorten zitten veel verzadigde vetten: o.a. hamburgers, salami, karbonade, speklap en worst. De diëtisten van Diëtistenpraktijk Het IJtje adviseren om te kiezen voor mager vlees (o.a. kipfilet, kalkoenfilet, biefstuk, tartaar, rosbief, varkenshaas) om de verzadigde vetten te verminderen. Probeer om vlees ook eens wat vaker af te wisselen met eieren, noten en peulvruchten. Daarnaast zit er ook veel verzadigd vet in harde boter o.a. roomboter, volle zuivel en snacks.
Hoeveel verzadigd vet kan ik per dag eten?
Lees jij weleens een etiket om te kijken hoeveel verzadigde en onverzadigde vetten een product bevat? Hoeveel verzadigde en onverzadigde vetten kan ik per dag eten? Het algemene advies is om ervoor te zorgen dat de verzadigde vetten maximaal 10% van jouw energiewaarde van een dag bevat. Dit vinden wij bij Diëtistenpraktijk Het IJtje te vaag, wij geven jou liever praktische, persoonlijke adviezen die jij meteen in de praktijk kan uitvoeren om de verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigd vet. Wil jij meteen aan de slag en nog meer te weten komen over verzadigd en onverzadigd vet? Kom dan langs bij Diëtistenpraktijk Het IJtje en de diëtisten leggen het je graag uit! Wil jij liever een online afspraak maken dan is dat zeker mogelijk. Neem vandaag nog online of telefonisch contact met ons op en ga meteen aan de slag. . Wist je dat de eerste 3 uur vergoed wordt via de basisverzekering? Dit gaat wel altijd eerst van je eigen risico af. Neem contact op met Diëtistenpraktijk Het IJtje en vraag naar de mogelijkheden.
Neem vandaag nog contact op
Bij Diëtistenpraktijk Het IJtje kunt u voor persoonlijk voedingsadvies online terecht maar ook fysiek in Hilversum, Bussum, Eemnes en in Blaricum. Wilt u dat Diëtistenpraktijk Het IJtje gelijk contact met u opneemt?
Bel dan naar 06-50 45 13 02 of vul het contactformulier in.