Cholesterol verlagen
Diëtistenpraktijk Het IJtje

VOEDING, LEEFSTIJL EN COACHING

Diëtistenpraktijk Het IJtje

Hoe kan ik mijn hoge bloeddruk verlagen?

Deze vraag wordt vaak aan Diëtistenpraktijk Het IJtje gesteld. Om deze vraag goed te beantwoorden moeten we eerst bekijken wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk. Het hart pompt bloed in de bloedvaten, dit gebeurt doordat het hart zich bij elke hartslag samentrekt en vervolgens weer ontspant. Dit geeft een bepaalde druk in de bloedvaten, wat bloeddruk genoemd wordt. De bloeddruk bestaat uit een boven- en onderdruk. Onder de bovendruk wordt verstaan de druk dat het hart zich samentrekt en het bloed in de bloedvaten drukt, de bloeddruk is nu op het hoogst. Bij de onderdruk is de bloeddruk juist op het laagst. Het hart ontspant dan en perst dan geen bloed de bloedvaten in.

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

Er is sprake van een te hoge bloeddruk bij volwassenen als de bovendruk hoger is  dan 140 mmHg en/of de onderdruk boven de 90 mmHg is. Als volwassenen heb je een gezonde bloeddruk als de  bovendruk rond 120 mmHg ligt en de onderdruk rond de 80 mmHg. Een hoge bloeddruk kan het risico op hart-  en vaatziekten vergroten.

Wat zijn de symptomen van een te hoge bloeddruk?

Vaak merk je niet dat je een hoge bloeddruk hebt. Klachten zijn pas merkbaar als je er langer mee rondloopt zonder ervoor behandeld  te worden. Je kan de volgende klachten ervaren bij een te hoge bloeddruk: vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, rusteloosheid en wazig zien. Heb je een van deze klachten, ga dan naar de huisarts. De diëtisten van Diëtistenpraktijk Het Ijtje zien dagelijks cliënten met een hoge bloeddruk, we hebben je hier graag bij!

Welk eten verlaagt de bloeddruk?

De diëtisten van Diëtistenpraktijk Het IJtje adviseren om tenminste 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten. Groente en fruit bevatten namelijk veel kalium wat een bloeddrukverlagend effect heeft. Eet voldoende vezels, dit zit o.a. in groente, fruit, volkoren producten, ongezouten, ongebrande noten en peulvruchten. Probeer om daarnaast per dag 3 koppen groene of zwarte thee  te drinken. Diëtistenpraktijk Het IJtje probeert niks te verbieden, want wij geloven er in dat als we iets niet mogen we het dan juist willen. Als je last hebt van een hoge bloeddruk probeer dan om de volgende producten met mate te eten/drinken: gerookte producten, snacks, kruidenpotjes met toegevoegd  zout, drop, alcohol en zoutthee. In drop en zouthoutthee zit glycyrrhizine wat een bloeddruk verhogend effect kan hebben.

Pien Braakhuis

Wat kan de diëtist voor je betekenen bij een hoge bloeddruk?

De diëtisten van Diëtistenpraktijk Het Ijtje helpen je graag als je een te hoge bloeddruk hebt! Probeer  om zoveel mogelijk met verse en gedroogde kruiden te koken en laat zoveel mogelijk de kant-en-klare zakjes  en sausjes staan. Wist je dat Maggi, sambal, ketjap, sojasaus, bouillontabletten en de meeste kant- en klare kruidenpotjes zout bevatten en daarmee de bloeddruk verhogen? Probeer daarom eens de kruiden van Jonnie Boer (Euroma) die bevatten geen zout en daarmee kan je je eten heerlijk mee op smaak brengen. Nog een andere  tip van de diëtisten van Diëtistenpraktijk Het IJtje om je bloeddruk te verlagen is om het zout niet  tijdens het koken, maar pas op je bord toe te voegen. Doe dan eerst een klein beetje  zout op je hand, zodat je ziet hoeveel je gebruikt en strooi dat vervolgens over je eten. Wil je nog meer tips van de diëtist om je bloeddruk te verlagen? Neem dan vandaag nog contact op met  Diëtistenpraktijk Het IJtje en we gaan vandaag nog aan de slag om ook jouw bloeddruk te verbeteren. Wist je dat de eerste 3 uur vergoed wordt via de basisverzekering? Dit gaat wel altijd eerst van je eigen risico af. Neem contact op met Diëtistenpraktijk Het IJtje en vraag naar de mogelijkheden.

Neem vandaag nog contact op​

Bij Diëtistenpraktijk Het IJtje kunt u voor persoonlijk voedingsadvies online terecht maar ook fysiek in Hilversum, Bussum, Eemnes en in Blaricum. Wilt u dat Diëtistenpraktijk Het IJtje gelijk contact met u opneemt?


Bel dan naar 06-50 45 13 02 of vul het contactformulier in.

  Wij streven er naar dat u binnen slechts 4 werkdagen bij ons terecht kunt. Plan vandaag alvast een intakegesprek in, wij helpen u graag!  Kies uw locatie:

  Gezond nieuws!

  Onze blog is een plek waar wij over onze praktijk schrijven of tips voor een gezonde leefstijl plaatsen
  Maak uw Online afspraak
  ×